Ziek door ongeval

Probleem stelling: werknemer raakt buiten zijn schuld betrokken bij een verkeersongeval op weg naar het werk. Naast grote schade aan de auto is de werknemer zelf gewond geraakt en manifesteren zich al snel ‘whiplash’ gerelateerde fysieke klachten. Het wrange van dit voorval is dat de werknemer enkele jaren eerder al eens een ernstig auto-ongeval heeft meegemaakt als toeschouwer. Dit eerdere incident komt door zijn eigen ongeval weer volop terug in de herinnering en geeft aanzienlijke bijkomende psychische klachten. Werknemer heeft als calculator bij een van onze opdrachtgevers een cruciale rol in het productieproces en kan feitelijk niet gemist worden.

Oplossing van De Arboloog: werknemer is op adequate wijze behandeld geworden door de curatieve sector met betrekking tot de fysieke ongemakken. Onze opdrachtgever installeert via een internetverbinding bij de werknemer thuis de mogelijkheid om aldaar ‘in te loggen’ om zodoende de collega’s vanuit huis van advies te voorzien. De psychische klachten werden aanvankelijk niet door werknemer onderkend maar toen dit duidelijk was, werd werknemer geconfronteerd met een wachttijd van 9 weken bij de reguliere (geestelijke) gezondheidsdienst.
Via een onze vaste providers (1e lijn psycholoog en gespecialiseerd in traumaverwerking) werd een traject ingekocht waarbij werknemer binnen 5 werkdagen het 1e consult had. Vervolgens is na 2 gesprekken aldaar gestart met re-integreren op het bedrijf op basis arbeidstherapie. Binnen 1 maand na het ongeval was werknemer deels in staat het eigen werk op het bedrijf weer op te pakken.

Los van de tijdswinst voor de werkgever, was vooral de werknemer enorm blij met de snelle en adequate oplossing waardoor hij niet onnodig lang met stress (thuis) bleef zitten.